去到德國🇩🇪想食德國咸豬手都唔係容易?!

去到德國🇩🇪想食德國咸豬手都唔係容易?!

**開聲聽**
**直播內容含粗俗字句,敬請留意**
**Top you a Lung,知唔知點解?**

幾年前因為抽獎不幸中左頭獎,獎品係7天雙人地中海郵輪露台房船飛。
我同太太都冇去過歐洲,就決心掉低兩條幼蟲,去左兩個歐洲星期。
我地去左好多地方,太多數地方都用我地D 小學程度嘅英文,身體語言,再加多兩分笑容😊,都仲算溝通得到。

不過當我地去到德國🇩🇪慕尼黑附近住係Lnning的一家B&B, 其實係一家德國人的閣樓。我一去到德國就好想試下當地D 啤酒同咸豬手,我地問個屋主,附近有冇得食「Salty Pig Leg」, 屋主嘅英文都算唔錯而且都好熱心都幫我地,但我差D 要畫隻豬出黎圈隻豬腳比佢。講左幾分鐘,佢終於明白啦,佢上網Google 左個餐廳🍴名同地址比我地。我地就用個GPS 出發去食「真德國🇩🇪」咸豬手!

我地揸左大約30-40分鐘車,去到一個勁偏僻嘅地,類似元朗錦田公路路邊D 餐廳咁上下。入到餐廳覺得非常地道,仲有餐廳自制嘅啤酒🍻,太太又話唔飲,回程佢揸都得,感覺真係100分!!我地問個店員攞餐牌,睇左兩眼,我同太太四目交投,完全睇唔知佢寫咩。原來淨係有德文,跟住我就用英文再問店員(澳牛style),意思大約係咁
我:「請問有冇英文餐牌?!」
店員:「冇!」(非常斬釘截鐵)
我:「我想食「Salty Pig Leg」!你地有冇?」
店員 用手指圈一圈個餐牌其中一版 (大約有十幾個item)
我:「...................下,全部都係「Salty Pig Leg」?」
店員:「Yes!!」
我:「咁,有冇邊個最好食?」
店員:「All of them!!」(加左少少奸笑⋯⋯,可能笑我傻豬,唔識德文又黎食野⋯⋯⋯⋯)

跟住我同太太求祈一人點左一個就算。
我地滿心歡喜,揸30-40分鐘車去到一家咁地道嘅德國餐廳想食德國🇩🇪咸豬手,竟然落得國產凌凌漆點臭豆腐花嘅情節?!
(當時Google translate 唔知有影相翻譯功能未)
最後我就食左一隻類似豬手嘅野(煮法同香港🇭🇰食嘅好唔同),太太就食左幾片似豬手切片嘅東西。
而係餐牌上其他嘅item 是什麼,係唔係我想食嘅「真德國🇩🇪」咸豬手呢?就不得而知啦。

去旅行🧳幾多時就係咁,千里迢迢去到一個地方,為嘅可能就係一杯咖啡☕️,一個景點,一個節日或者係一家小店。去到係唔係真係搵到,有時就係一線之差。

今次要同大家推介依部「環遊世界」話音+影相翻譯機,有左佢,唔止我,連我阿媽,都可以環遊世界,完全唔個唔識講外語。其實我第一次攞返屋企,兩個囡即刻問我
囡:「可唔可以講「菲律賓」話?」
我:「得啊!」
囡:「我想用「菲律賓」話同姐姐講Happy Birthday 啊!」

我屋企姐姐聽到「菲律賓」話嘅Happy Birthday,笑😄左成晚,不知幾開心。我問佢翻譯得準唔準,佢都話good good! 所以有時婆婆上到我屋企都會用下依個翻譯機同姐姐溝通下。撳個掣對住講就攪掂!

✅ 有wifi 時106 種,包括廣東話、英日韓、菲律賓、越南等
✅ 可拍照翻譯,影餐牌,想食咩都得啦!
✅ 離線翻譯語言:8 種,中文繁體(普通話),英,日,法,俄,德,西班牙,韓語,沒有廣東話,不可拍照翻譯
✅ 細,輕! 細過輕過iPhone SE
✅ 易用,一開機就講得,老媽子都冇問題!
✅ 旅行買野時,可以同人講價,部機好快回本😄😄!

你可能會問,咁用Google Translate 都做到哂啦,做咩又要買多部機呢?查實小弟之前都幫大家測試左市面上好幾部翻譯機,由最初二千幾,到之後到千幾蚊。測試結果係同Google Translate 不分高下,而且冇影相翻譯功能,所以我都覺得唔太值得推介比大家。到左依部「環遊世界」話音+影相翻譯機,連影相翻譯功能都有埋,只係賣幾百蚊,咁就值得推介比大家。

大家諗下你去旅行時候,部電話📲有幾多野要做?又要影相,拍片,又要Google Map 搵路,又要Whatsapp,又要Facebook,又要Show Booking confirmation,仲要上網搵資料⋯⋯⋯⋯⋯⋯除非好似我太太咁,咩都有人安排好哂,咩都唔洗理啦⋯⋯⋯⋯如果唔係,你個手機應該好唔得閒,仲會好快冇電tim.

仲有,如果比老人家用,Google Translate 可能有D 難用,翻譯機就易用好多!仲可以set 好哂放低係屋企tim!

有左依個「環遊世界」話音+影相翻譯機,就算你好到邊度都好,都可以食到玩到D 最地道嘅野。連老媽子都可以環遊世界!平日同姐姐溝通都冇問題,真係好似食左多啦A夢D 翻譯麵包咁方便啊!

詳情:https://www.wowliving.hk/products/voice